Darten

darts3

Darten of darts is een sport die gespeeld wordt met drie darts (pijltjes) en een dartbord.
Het spel werd vanouds voornamelijk in Engelse pubs gespeeld, maar sinds de successen van Raymond van Barneveld is de sport ook in Nederland belangrijk populairder geworden. Het bekendste darttoernooi is het World Professional Darts Championship (voorheen ook wel bekend als The Embassy, nu ook wel bekend als The Lakeside), dat jaarlijks op de Lakeside Country Club in het Engelse Frimley Green wordt gespeeld.

Darten is een eeuwenoud spel. Waar het precies vandaan komt is niet bekend, maar waarschijnlijk is het begonnen met het gooien van korte speren op bijvoorbeeld omgekeerde bodems van wijntonnen en later op doorgezaagde boomstamschijven. De jaarringen van de boom verdeelden de schijf in vakjes voor de puntentelling.

De nummering, die aan de buitenzijde van het dartbord rondom het scorende gedeelte te zien is, lijkt willekeurig te zijn aangebracht, maar hoge scores staan nooit naast elkaar. Er zit geen echte logica in, maar toch is het met opzet zo gedaan. In 1896 ontwierp Jack Bury, een toen 44-jarige timmerman uit Lancaster, de nummering van het dartbord, zoals die nu nog bekend is.

Kansspel of sport?
In 1908 werd een Engelse kroegbaas voor de rechter gedaagd, omdat er in zijn café gedart werd. Kansspelen waren destijds verboden in pubs, en justitie claimde dat darten een kansspel was. In de rechtszaal hing de kroegbaas een dartbord op en gooide drie pijlen in de 20. Vervolgens vroeg hij de rechters hetzelfde te doen, wat geen van hen lukte. Hiermee had hij aangetoond dat darts een sport van oefening is en geen kansspel.

Darten werd steeds populairder.In 1927 werd de sport internationaal gemaakt.

In principe is er gelegenheid tot darten in de Soos in de Wittenhorst op maandag, donderdag en vrijdag. Kom eens kijken en gooi een pijltje mee.